lördag 30 april 2011

Nigeriansk Butoh

Den nigerianskfödde mångsysslaren Edoheart är poet, sångerska, dansare, performanceartist och visuell artist som kombinerar och inspireras av japansk butoh och afrikansk teater. Hon är den första som kombinerar butoh med experimentell sång och menar att Japan och Nigeria har gemensam lingvistisk historia, därav kombon.


I videon sätter hon den japanska butohn i ett diskokontext; i butohn använder man sig av färgranna och dekorativa scenerier och hon har här bytt ut det till glittret och glamouren i diskokulturen. I butoh spelar man också på ganska nakna scener och för liten eller obefintlig publik - hon är här istället ensam på ett övergivet diskotek.

Det finns en idé inom butohn: man använder sig av en tupp eller annat djur, exempelvis en gris som bökar i jorden fram på scenkanten är en vanlig syn. Djuret ska symbolisera det man vill uppnå: att släppa spärrarna och överge "människan" i dig och bli till: en tupp. Vilket hon dansar och rör sig som i videon. Dessutom har hon översatt fysiska kännetecken för butoh till ljud. En vad jag tyckte först en omotiverad tupp, galler rakt över det brutala funkiga trumbeatet, eller när musiken tonar in i ett lugnare tema, exploderar låten i ett fyrvekeri. Som annars i butohn hade varit ett vackert konfetti av rosenblad; ersätts här av fyrverkeriet, som ett ljudkonfetti.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar